Blog

Bicara Otak dan Saraf

Dr Nor Faizal A B

Hari ini saya dipanggil untuk memberi rujukan kepada seorang ibu yang sedang sarat mengandung mengenai pembesaran saluran air otak anak dalam kandungan. Saya akan bincangkan masalah ini bersama pembaca dalam bahasa yang mudah.

Diffuse Intrinsic Pontine Glioma adalah ketumbuhan otak yang sangat jarang dijumpai dan ekslusif hanya dalam kategori umur kanak-kanak.

Myelomeningocoele adalas salah satu cabang (spectrum) kecacatan spina bifida.

Perawatan ketumbuhan otak memerlukan sekumpulan doktor pakar yang mempunyai fokus yang sama. Kumpulan ini terdiri daripada pakar bedah otak kanak-kanak, pakar onkologi kanak-kanak, pakar bius kanak-kanak dan pasukan perawatan intensif kanak-kanak. Terdapat beberapa pakar lain yang terlibat sebelum d...

Dr Nor Faizal Ahmad Bahuri akan berjumpa dengan pesakit selepas 2 minggu pembedahan di klinik. Ramai ibu dan bapa risau dan bertanya mengenai penjagaan selepas pembedahan otak kanak-kanak. Saya akan menjawab persoalan yang sering ditanya kepada saya di dalam blog ini.

Dandy-Walker Malformation (DWM) adalah antara kecacatan otak sejak lahir yang paling biasa dijumpai diruang otak belakang (posterior fossa).