Blog

Bicara Otak dan Saraf

Dr Nor Faizal A B

Myelomeningocoele adalas salah satu cabang (spectrum) kecacatan spina bifida.

Perawatan ketumbuhan otak memerlukan sekumpulan doktor pakar yang mempunyai fokus yang sama. Kumpulan ini terdiri daripada pakar bedah otak kanak-kanak, pakar onkologi kanak-kanak, pakar bius kanak-kanak dan pasukan perawatan intensif kanak-kanak. Terdapat beberapa pakar lain yang terlibat sebelum d...

Ia adalah kecacatan fizikal kepala disebabkan oleh kepingan tengkorak dan tulang muka bercantum terlalu awal.

Rawatan kemoterapi menggunakan ubat yang boleh memusnahkan sel ketumbuhan. Pakar onkologi akan mengira dos yang bersesuaian untuk pesakit dan rawatan ini diberi megikut jadual dan dos yang bersesuaian dengan jenis dan tahap ketumbuhan.

Rawatan radioterapi menggunakan radiasi untuk membunuh sel kanser yang diberi oleh pakar onkologi radiasi. Rawatan ini diberi megikut jadual dan dos yang bersesuaian dengan lokasi ketumbuhan.

Doktor perlu menjalankan ujian lanjut untuk mengesahkan ketumbuhan otak. Lokasi ketumbuhan otak dan tahap penyebaran kanser boleh disiasat menggunakan imbasan CT atau MRI. Keputusan imbasan otak dan saraf tunjang dapat membantu merancang rawatan yang terbaik untuk pesakit. Sekiranya kanser telah merebak di luar kawasan ketumbuhan, keadaan ini dipanggil metastasis.